• We laten griep in de kou staan

  Elke winter treft griep één op de tien mensen. De meeste mensen genezen vanzelf maar bij risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Omdat we onze patiënten in de mate van het mogelijke voor de griep willen behoeden, beginnen we bij onszelf.

  We moedigen daarom al onze medewerkers aan een gratis griepvaccinatie te laten plaatsen. De dienst met de hoogste vaccinatiegraad wordt beloond met enkele heerlijke ontbijtmanden. In 2016 was dit de afdeling geriatrie (G3) op campus Sint-Vincentius.

  Delen op:
 • Het loon elektronisch

  In januari 2016 schakelden we binnen GZA over van de papieren loonbrief naar de e-loonbrief. Voortaan kunnen de medewerkers van GZA, GZA Ziekenhuizen en GZA Woonzorggroep hun loondocumenten van de afgelopen vijf jaar digitaal raadplegen op het platform MyWorkandMe van SD Worx.

  De digitale loonbrief is niet enkel een milieuvriendelijker alternatief, het is tevens een veiligere, gebruiksvriendelijkere optie dan een papieren versie. En het is gratis.

  Delen op:
 • App handhygiëne genomineerd
  voor Health & Care Awards

  Een goede handhygiëne kan vele ziekenhuisinfecties voorkomen. Precies daarom besteedt het team ziekenhuishygiëne van GZA Ziekenhuizen veel aandacht aan de observatie en registratie van de regels rond handhygiëne.

  Sinds 2014 werken ze daarvoor met een handige, zelfontwikkelde app. De controles op de diensten stegen spectaculair van 400 naar 4 000 per jaar en de handhygiëne bij de medewerkers verbeterde aanzienlijk. In september 2016 werd de app van dr. Jean-Paul Ursi en ziekenhuishygiëniste Kaat Hofkens genomineerd voor de Health & Care Awards.

  Delen op:
 • Brown-out oefeningen op campus Sint-Jozef

  Om voorbereid te zijn op een mogelijke brown-out (een door de overheid gecontroleerde afschakeling van de elektriciteit) of een mogelijke stroompanne, besloten we om in 2016 op campus Sint-Jozef een aantal brown-out oefeningen te simuleren. Concreet betekent dit dat we voor de elektriciteitsvoorziening overschakelden op de generator. Omdat dit op de verpleegeenheden wel wat consequenties heeft, informeerden we de patiënten en familie hierover mondeling op de dag zelf: er was een beperkte verlichting aanwezig, de lift viel gedurende een tiental seconden uit en de televisietoestellen vielen volledig uit. De kritische medische toestellen evenals laptops bleven werken. De oefening verliep volgens planning en er stelden zich geen problemen.

  Delen op:
=