• Het bevalt hier goed

  Het bevalt goed bij GZA Ziekenhuizen. Als grootste moederhuis van Vlaanderen – met 5 000 bevallingen per jaar – sleutelen we voortdurend aan vernieuwing. Op 15 oktober 2016 openden de deuren van de vernieuwde materniteit op campus Sint-Augustinus. Het nieuwe verlosblok op campus Sint-Augustinus telt tien arbeidsverloskamers, twee onderzoekskamers en een monitorruimte. “In een arbeidsverloskamer gebeuren de arbeid en de bevalling in éénzelfde ruimte”, zegt Annick Cools, hoofdvroedvrouw. “Je hoeft met andere woorden niet meer te verhuizen tijdens de weeën en dit biedt uiteraard heel wat meer comfort.”

  De kraamafdeling op campus Sint-Augustinus werd uitgebreid, want ook de materniteit van campus Sint-Jozef werd hierin geïntegreerd. De sluiting van de dienst in Mortsel is een gevolg van de verkorting van de ligduur na een bevalling, een maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De laatste baby op campus Sint-Jozef kwam ter wereld op woensdag 28 september.

  Delen op:
 • Positief over POS

  Wordt u binnenkort voor een (dag)opname opgenomen op één van onze campussen? Dan kunt u sinds juni voor uw preoperatieve screening (POS) terecht aan één van onze nieuwe balies. Een afspraak maken kan, maar is niet nodig.
  U hoeft als patiënt niet meer naar verschillende diensten te hollen voor de operatie. Op de POS controleren we of u klaar bent voor uw ingreep via:
  • een vragenlijst over o.a. thuismedicatie en allergieën;
  • een onderzoek door een verpleegkundige (bloeddruk, polsslag, eventueel bloedafname en cardiogram);
  • een klinisch onderzoek door een anesthesist (indien noodzakelijk).

  U vindt de POS op:
  • campus Sint-Augustinus: route 356 – 03 443 45 46
  • campus Sint-Vincentius: route 211 – 03 283 14 90
  • campus Sint-Jozef: consultatie heelkunde – 03 444 12 11

  Delen op:
 • Baanbrekend onderzoek naar borstkanker

  Oncologie, en meer specifiek het onderzoek naar borstkanker, is één van de speerpunten van
  GZA Ziekenhuizen. Onze artsen en wetenschappers zijn wereldvermaard.
  Eind april 2016 verscheen er in Nature en Nature Communications een artikel over een studie van borstkankergenomen waaraan dr. Luc Dirix, dr. Peter Vermeulen, dr. Gert Van den Eynden en dr. Steven Van Laere als co-auteurs een aanzienlijke bijdrage leverden. Mede dankzij de hoge kwaliteit van onze weefselbank is deze studie een mijlpaal in de geschiedenis van het translationeel borstkankeronderzoek.

  Om haar onderzoek te kunnen financieren, organiseerde de Translational Cancer Research Unit (TCRU) op vrijdag 23 december 2016 een benefietconcert.

  Delen op:
 • Kliniek voor familiale borst- en eierstokkanker

  In 2016 stelden we bij meer dan 400 patiënten vast dat ze borst- of eierstokkanker hadden. Deze aandoeningen zijn vaak erfelijk en roepen heel wat vragen op bij patiënten. We gingen daarom binnen het oncologisch centrum van start met een kliniek voor familiale borst- en eierstokkanker.

  Patiënten kunnen in de kliniek terecht met al hun vragen of twijfels rond het voorkomen van kanker in de familie. Onze artsen gaan de medische familiale antecedenten na en evalueren het erfelijk verhoogd risico op kanker. Indien nodig wordt overgegaan tot verder genetisch onderzoek. De mogelijke gevolgen alsook de mogelijke preventieve maatregelen worden eveneens uitgelegd.

  De raadpleging familiale borst- en eierstokkanker gaat door op de consultatie oncologie (gelijkvloers Oosterveld, route 6). Een afspraak maken kan via 03 443 37 37.
  De artsen in de kliniek zijn dr. Maryse Desmedt, dr. Jan Hauspy, dr. Luc Dirix en An Wojtasik.

  Delen op:
 • Extra afdeling acute geriatrie

  Voortdurend trachten we binnen GZA Ziekenhuizen ons aanbod af te stemmen op de noden en behoeften van de omgeving waarin we ons bevinden. Dat de vergrijzing zich ook in onze regio voortzet, is geen geheim. Om het toenemende aantal geriatrische patiënten op te kunnen vangen, breidden we onze hospitalisatiecapaciteit voor hen uit. Op 23 juni 2016 opende op campus Sint-Augustinus dan ook een derde afdeling acute geriatrie.
  De afdeling ligt op route 431.

  Delen op:
 • Vernieuwd mortuarium

  Op donderdag 23 juni 2016 namen we op campus Sint-Vincentius een volledig gerenoveerd mortuarium in gebruik. Voortaan beschikt deze dienst hier over twee wachtzalen, twee groetruimtes, een opsmukruimte en een autopsielokaal. Het mortuarium werd eveneens uitgerust met een gloednieuwe koelinstallatie.

  Het mortuarium ligt op route 301. Overledenen kunnen gegroet worden: op weekdagen van 14.30 tot 18.30 uur en tijdens het weekend en op feestdagen van 10 tot 14 uur.

  Delen op:
 • Kalmthout enthousiast over vernieuwde woonzorgcampus

  Kalmthout is laaiend enthousiast over de vernieuwde en uitgebreide woonzorgcampus Sint-Vincentius. Een duizendtal nieuwsgierige bezoekers kwam op de opendeurdag van 29 november een kijkje nemen. Ze werden onthaald aan de gloednieuwe balie en konden kennismaken met het dynamische dienstencentrum, de gezellige dagopvang, de 40 comfortabele assistentiewoningen, het nieuwe kortverblijf en het woonzorgcentrum, met nu 140 woongelegenheden. Een volledig woonzorgaanbod verzameld op één plek dat een naadloze overgang biedt van de ene zorgvorm naar de andere, van thuiszorg naar woonzorgcentrum.

  Delen op:
 • Het elektronisch bewonersdossier steeds bij de hand dankzij de Zorgapp

  Sinds 2015 registreren onze woonzorgcentra de zorg van hun bewoners in een elektronisch bewonersdossier. In 2016 gingen twee huizen, Goudblomme en De Eeckhof, nog een stap verder. Zij testten het mobiel werken met de Zorgapp uit. Met de aankoop van nieuwe tablets kunnen de zorg- en verpleegkundigen alle basisgegevens handig op de kamer van de bewoner raadplegen. Ook nieuwe gegevens kunnen ter plaatse worden ingevoerd. Het project werd intussen positief geëvalueerd en zal naar de volledige woonzorggroep uitgebreid worden.

  Delen op:
 • OWS: zelfroosteren, werkplekplanningen
  en flexpools

  OWS - Ortec Workforce Scheduling - is het nieuwe planningssysteem dat we in 2016 in gebruik namen voor enkele van onze woonzorgcentra. De software beschikt over modules die aan de verschillende planningsvragen binnen GZA voldoen. Bovendien kan er via dit systeem op een heel gebruiksvriendelijke manier aan zelfroosteren gedaan worden, kunnen wissels makkelijk aangevraagd en rapporten opgevraagd worden. Ook van thuis uit. OWS werd uitgeprobeerd en positief onthaald. In 2017 zal OWS ook in de resterende woonzorgcentra en in GZA Ziekenhuizen uitgerold worden.

  Delen op:
 • Continu verbeteren op
  de dienst centrale sterilisatie

  Lean-theorieën staan erom bekend dat ze instrumenten aanreiken om slimmer te kunnen werken en beter te organiseren. We gebruiken Lean in onze organisatie dan ook vaak. Omdat het op een dienst zoals de centrale sterilisatie niet vanzelfsprekend is om tijd te vinden om over verbeterprocessen te praten, ging de dienst op campus Sint-Augustinus in mei 2016 aan de slag met een verbeterbord.
  Medewerkers brengen sindsdien zelf voorstellen aan om de dagelijkse werking van de dienst te verbeteren. Elke week bekijken ze vijf items tijdens een korte bordsessie. Dankzij de enthousiaste medewerking van heel het CSA-team waren er na een maand al 40 verbetervoorstellen.

  Delen op:
 • JCI erkent veilige en kwaliteitsvolle zorg
  van GZA Ziekenhuizen

  Een op en top veilig ziekenhuis en een zorg op maat van onze patiënten, dat is ons streefdoel. Met de toekenning van haar accreditatie bevestigt Joint Commission International (JCI) dat de patiënten op onze drie campussen ten alle tijde kunnen rekenen op een kwalitatief hoogstaande en veilige zorg.
  Aan de erkenning ging tijdens de week van 24 oktober een audit op de drie campussen vooraf. Vijf JCI auditoren evalueerden het ziekenhuis op meer dan 1 000 meetbare elementen. Met een algemene score van 96 % was het resultaat uitgesproken positief.

  Joint Commission International is de internationale tak van Joint Commission, de grootste accrediterende instantie voor zorginstanties van de Verenigde Staten. Patiëntveiligheid en een hoogstaande kwaliteit van zorg zijn de uitgangspunten volgens dewelke JCI de ziekenhuizen doorlicht. De organisatie neemt daarbij niet enkel de noden van patiënten, bezoekers en medewerkers onder de loep maar evalueert ook de belangrijkste processen binnen de diverse diensten van het ziekenhuis. Ook ondersteunende diensten worden daarbij nauwkeurig en volgens meetbare normen beoordeeld. Omdat kwaliteit een proces van continu verbetering is, werkt de organisatie volgens een driejaarlijkse accreditatiecyclus.

  Delen op:
 • Borstkliniek op campus Sint-Augustinus opnieuw erkend door EUSOMA

  Voor de vierde keer op rij behaalde de borstkliniek op campus Sint-Augustinus in 2016 een erkenning vanwege de European Society of Mastology (EUSOMA). GZA Ziekenhuizen werd voor het eerst erkend in 2009 als één van amper twee Belgische ziekenhuizen.

  EUSOMA is de Europese organisatie van borstkankerspecialisten. De organisatie streeft naar de hoogste standaarden voor de behandeling van borstkankerpatiënten en de ontwikkeling van de beste methoden voor behandeling. EUSOMA ijvert voor de multidisciplinaire aanpak van borstkanker in borstklinieken, waar de patiënt op elk moment van de behandeling de juiste zorg krijgt toegediend.

  Een internationaal team van borstkankerspecialisten oordeelde dat de borstkliniek van campus Sint-Augustinus nog altijd voldoet aan de aanbevelingen en richtlijnen van EUSOMA. De organisatie onderzoekt de infrastructuur van de borstkliniek, het multidisciplinaire team, de protocols, de zorgverlening en klinische begeleiding. In een borstkliniek wordt borstkanker gediagnosticeerd en behandeld. Alle nodige onderdelen van zorg moeten aanwezig zijn: preventie, vroegtijdige diagnose, genetisch advies, heelkundige en oncologische behandelingen, ondersteuning en palliatieve zorg.

  Delen op:
 • CMRR verhoogt veiligheid
  elektronisch patiëntendossier

  In aanloop naar de audit door JCI en met het oog op een verdere verbetering van onze patiëntveiligheid startte GZA Ziekenhuizen in samenwerking met artsen, verpleegkundigen en paramedici met Closed Medical Records Reviews. CMRR is een systeem van regelmatige controles op het elektronisch patiëntendossier.

  Delen op: